Verander je overtuigingen, zodat je wel krijgt wat je nodig hebt!
Coaching voor brussen en ouders gaat over vele thema’s, maar ons systeem van innerlijke overtuigingen is bij mij altijd de basis! Dus dit keer alles op een rijtje over belemmerende overtuigingen én hoe je deze kan overwinnen!
- Belemmerende overtuigingen
- Ons gedragssysteem
- Filters over de werkelijkheid
- De Bewijzer
- Afrekenen met belemmerende overtuigingen
- Geloof er iets anders over en je hersenen zullen daar bewijs voor gaan zoeken!
- De Projector
- Hoe creëer je nieuwe overtuigingen
- Hoe kan je je overtuigingen veranderen?
- Gedachtes en woorden
- Emoties en acties
- Conclusie:
Belemmerende overtuigingen
Ook als brussen en ouders hebben we hier zeker mee te maken. Onze diepste overtuigingen zijn namelijk de reden dat we de dingen doen zoals we doen.
Als we altijd de boodschap hebben gekregen dat ons gevoel niet belangrijk is, of dat je beter geen ruimte kan innemen voor jezelf bijvoorbeeld, dan zullen onze acties en ons gedrag daardoor bepaald worden.
Juist als brussen en ouders zijn we waarschijnlijk geneigd te weinig stil te staan om te voelen wat we nou eigenlijk nodig hebben en te ontdekken welke overtuigingen ons klein houden of vastzetten.
Het is daarom super belangrijk om te begrijpen hoe onze hersenen een overtuiging vormen en hoe we vaak onbewust hierdoor geleid worden.
Als we ons bewust worden van deze innerlijke overtuigingen krijgen we meer grip om ons leven te sturen en andere keuzes te maken waar je blijer van wordt.
Ons gedragssysteem
We hebben allemaal een uitvoerend systeem in ons die bepaalt hoe we naar de wereld kijken, hoe we denken en voelen en zelfs welke dingen we wel of niet doen.
Dit systeem bestaat uit ‘overtuigingen’, een ‘bewijzer’ en een ‘projector’.
Elk gebied in je leven, bijvoorbeeld zaken rondom; geld, huwelijk, vriendschap, waarden & normen, werk, bestemming, geloof, relaties, seksualiteit, zelfbeeld, zijn gekleurd door jouw gedragssysteem oftewel; je innerlijke overtuigingen.
Denk hierbij ook aan jouw rol met betrekking tot je broer/zus of kind met een beperking. Welke overtuigingen heb je hierdoor opgedaan die nu jouw gevoel en gedrag bepalen?
Al van kleins af aan maak je allemaal dingen mee. Al deze gebeurtenissen vormen een kader in je hersenen van hoe je naar dingen kijkt en wat je daar over gelooft. Er zijn tal van voorbeelden te bedenken wat je kan tegenkomen als je als brus opgroeit, maar even dit ter illustratie van hoe het zou kunnen gaan:
Stel, je ouders maken zich veel zorgen over de gezondheid van je broer. Dan kan je als kind al gauw de conclusie trekken dat er gevaar dreigt, dat gezondheid niet iets vanzelfsprekend is en dat er altijd zomaar wat ergs kan gebeuren.
Als je volwassene bent kan dit zich uiten in de overtuiging;
“ Ik hou vast aan wat ik ken en kies snel voor dingen die ik als veilig ervaar”
“ Het is heel belangrijk voor mij om alert te zijn en alles goed in de gaten te houden, want een ongeluk zit in een klein hoekje.”
Je voelt weerstand om je oplettendheid los te laten of grotere risico’s te nemen, omdat je onbewuste overtuiging van gezondheid gevormd is door de beelden van je zorgen makende ouders tijdens je jeugd.
Filters over de werkelijkheid
De dingen die je bent gaan geloven over een bepaald levensgebied; je overtuigingen, vormen samen een kader, een systeem waarmee je naar de wereld kijkt. Je kan het zien als een soort filter, wat zowel een negatiever of positiever beeld kan geven van de werkelijkheid.
Lang voordat je de dingen met logica kon bekijken gaf je waarde aan de dingen die recht voor je gebeurden. denk aan situaties in je gezin of familie, ervaringen met vrienden, leraren, kijkend naar andere mensen, beelden van media en tv. etc.
Het probleem met deze filters is dat ze vaak grotendeels onbewust zijn voor ons. Als je jong bent heb je nog niet de ontwikkelde hersenen om met logica te kijken naar situaties, maar koppel je gewoon waarheden aan de situaties die je voor je ziet. Je hersenen herhalen die scenario’s eigenlijk voortdurend voor je. Dus ook als je al lang volwassen bent spelen deze vaak onbewuste overtuigingen een rol zonder dat je dat door hebt.
De keuzes die je maakt in je leven door de onbewuste overtuigingen die je hebt zullen zich keer op keer herhalen totdat je bewust je systeem / je belemmerende overtuigingen daarover verandert.
De Bewijzer
Of die ene vriendin die keer op keer in een foute relatie terecht komt of zich telkens opnieuw weer afgewezen voelen.
Je kent vast wel dat je mensen hoort zeggen, “waarom overkomt mij dit altijd?”
Dit heeft alles te maken met de ‘bewijzer’ in jou.
Je hersenen willen namelijk dat alles in harmonie is. Daarom is het continu op zoek naar bewijs om te laten zien dat wat je gelooft over die situatie of dat onderwerp ook echt waar is.
Dus als jij ten diepste gelooft dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen (doordat dit de boodschap is geweest die je onbewust uit je jeugd hebt meegenomen), zullen je hersenen voortdurend bezig zijn om bewijs te zoeken dat dit waar is. Dit kleurt je filter dus enorm.
Stel jij gelooft ten diepste niet dat je het waard bent om liefde te ontvangen en je bent op een feestje en raakt in gesprek met iemand die je erg hoog hebt staan omdat hij zo inspirerend is. Je zou heel graag aandacht van hem willen krijgen.
Maar doordat je diepste overtuiging is dat je het niet waard bent om geliefd te worden zullen je hersenen daar voortdurend bewijs voor gaan zoeken.
Je kan je bijvoorbeeld ongemakkelijk gaan voelen, slaat dicht en durft niets meer te zeggen, waardoor de persoon het gesprek afsluit en met iemand anders gaat praten. Eigenlijk vertoon je een beetje krampachtig gedrag en als die persoon dan weggaat voel je opnieuw de bevestiging dat je het inderdaad niet waard bent om geliefd te zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen de ontbrekende gegevens heel goed kunnen invullen. Zo moesten mensen luisteren naar een liedje waar secondes in ontbraken. Maar je hersenen vullen die ontbrekende stukken gewoon in met informatie die ze verwachten. Op deze manier hadden de proefpersonen niet eens door dat er stukken ontbraken! Zo vullen je hersenen ook de dingen in vanuit de verwachtingen uit je overtuigingen.
Als je niet weet dat je een ‘bewijzer’ hebt die scant naar momenten die jouw overtuiging bevestigen, kan je dus op allerlei gebieden in je leven telkens in dezelfde vervelende situaties belanden. Je bewust worden van je overtuigingen of geloofssysteem in een bepaald gebied is dus essentieel.
Onthoud dat je ‘bewijzer’ altijd zoekt naar de dingen die je ten diepste gelooft. Dus geloof je dat je grappig bent en gezellig bent om bij te zijn, dan zoeken je hersens naar bewijs dat dit klopt en zal je de mensen die niet lachen om je grapjes al snel niet opslaan. Hierin zit ook gelijk de enorme kans om je leven te veranderen!
Afrekenen met belemmerende overtuigingen

Als jouw belemmerende overtuigingen de kracht hebben om je telkens in vervelende situaties en gevoelens terecht te laten komen hebben ze ook de kracht om je leven positief te veranderen!
Om af te rekenen met belemmerende overtuigingen moet je, je eerst bewust worden dat ze er zijn zodat je ze actief kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een gebied in je leven waar je teleurstelling ervaart. Probeer na te gaan wat je ten diepste hierover gelooft. Houd daarbij in gedachten dat je twee systemen van overtuigingen hebt.
- Hoofd systeem, die je vertelt wat logischerwijs waar is of wat je denkt dat je hoort te vinden of zeggen over dat onderwerp. “ Eten doe je met elkaar aan tafel, dat is zo belangrijk! “
- Je hart systeem; die je diepste gevoelens en overtuigingen vertelt. “Ik kijk liever tv bij het eten, want zodra we aan tafel gaan zitten en het gezellig moet zijn, komt er ruzie.
Voel en ontdek wat je gelooft over dat gebied waar je teleurstelling ervaart en schrijf het op. En vervang het door iets anders!
Geloof er iets anders over en je hersenen zullen daar bewijs voor gaan zoeken!
Is het dan zo simpel? Nee, niet altijd. Diepe overtuigingen kosten tijd om te veranderen. Je moet als het ware een nieuw pad in je hersenen creëren en afscheid nemen van de weg die je altijd ging.
Dit kan voelen alsof je door meters hoge sneeuw een nieuw weg vrij moet maken. Toch zijn er in het dagelijks leven wel talloze kleine situaties waarin je kan oefenen om je belemmerende overtuiging niet te laten bepalen hoe de dingen gaan, waardoor je gelijk resultaat boekt!
Alvast een belangrijke tool zijn je gebruik van woorden. Geloof komt door het horen en jouw woorden zijn erg belangrijk voor wat je gelooft.
Bijvoorbeeld het uitspreken van woorden over jezelf. “ik ben waardevol en leuk en mensen willen graag bij mij zijn.” “
“Ik mag ruimte innemen en delen hoe ik dingen zie.”
“Ik ben een leuk mens en mensen vinden mij lief.”
Als je dan weer op dat feestje staat en bewust kiest om te geloven dat je waardevol bent, dan zal je ook meer ontspannen en kunnen genieten van het gesprek met die persoon.
De Projector
Dan is er ook nog de Projector. Zonder dat je het door hebt zijn je diepste overtuigingen ook een soort gebruiksaanwijzing voor anderen in hoe ze met je om moeten gaan.
Denk aan een soort visitekaartje die je aan iemand geeft, waar op staat wat je overtuigingen zijn en dat zij die ook zouden moeten geloven over jou.
Al lang voordat je met iemand praat, ontmoet je ze al. Op meters afstand stralen mensen al uit wat ze over zichzelf in die situatie geloven. We pikken als het ware hun ‘vibe’ en energie op die ze uitzenden door hun (belemmerende) overtuigingen.
Als jij ten diepste overtuigd bent (bewust of onbewust) dat jouw mening er niet mag zijn, zal je dat uitstralen naar de ander. Eigenlijk geef je hun onbewust de boodschap: Vraag maar niet naar mij, mijn mening doet er niet toe. Gek genoeg pikken we dit dus op en gaan we onbewust daarin mee door op die manier te reageren wat de ander ons onbewust vertelt te doen.
Denk weer even aan dat feestje. Als jij in gesprek zou zijn met die persoon die zich niet waardig genoeg vindt om aandacht van je te krijgen, zal je gelijk voelen dat ze iets van je nodig heeft. Dit stoot vaak af, omdat je alleen maar iemand ziet die zich onzeker en krampachtig gedraagt. Je voelt je ongemakkelijk en beëindigt het gesprek.
De persoon die zocht naar aandacht denkt dan al snel;
Kijk, wat ik geloof over mezelf is dus waar! Toch is dit niet wat er aan de hand is.
Wat er gebeurt is dat de situatie bewijs laat zien wat jij over jezelf gelooft op dat gebied. Niet dat die ander jou daadwerkelijk niet waardig genoeg vindt om zijn of haar aandacht aan te geven.
Hoe creëer je nieuwe overtuigingen
Neem eens de tijd om te kijken wat jouw drive is. Wat drijft jou in het leven? Welke gedachtes en (belemmerende)overtuigingen bepalen telkens weer wat je wel of niet zegt of doet en welke keuze je maakt op de verschillende gebieden van je leven?
Om achter je overtuigingen te komen kan je kijken welke resultaten je ziet op die gebieden van je leven. Is het een troep en lopen dingen totaal niet lekker en loop je keer op keer vast in hetzelfde. Vraag je dan af wat je gelooft over deze situaties.
Hoe kan je je overtuigingen veranderen?
Dit kan door je gedachtes, woorden, emoties en acties.
Zoals ik al eerder aangaf kan je jezelf trainen door je woorden. Wat jij jezelf hoort zeggen heeft effect op je emoties. Je brein is zo ontwikkeld om te luisteren naar wat je zegt en om dit meer te geloven dan de woorden van anderen. Woorden hebben kracht, dat weten we allemaal.
Gedachtes en woorden
Als je ontdekt dat jouw overtuiging niet de waarheid is.
“Ik doe er niet toe” of “ik heb geen waarde” (want iedereen doet er toe, ook jij! Iedereen is waardevol!)
Kan je ook voor woorden kiezen die niet meer meegaan in de leugen. Zet er iets tegenover als dat gevoel of die gedachte weer komt opzetten. Dit kan zowel in gedachten als in woorden.
“Ja, ik voel me waardeloos, maar ik weet dat ik wel waarde heb en dat mag gaan geloven over mezelf”
Emoties en acties
Je emoties worden sterk bepaald door je gevoelens en je overtuigingen. Ze hebben ook een signaalfunctie. Als je ineens een verdrietig gevoel krijgt, is het wijs om jezelf af te vragen wat je net hebt gedacht. Klopt die gedachte? Of kan je er een waarheid tegenover zetten.
“Nee, mijn gevoel mag ook de ruimte krijgen, ik hoef dit niet weg te stoppen.”
Acties of je gedrag komt meestal voort uit die gedachtes en emoties. Maar acties kunnen ook je gevoelens en gedachten veranderen! Ga maar eens lopen met een goede houding, goed rechtop, open voor de wereld om je heen. Kijk wat dit met je gevoel doet.
Ook ervoor kiezen om goed voor jezelf te zorgen kan enorm helpen om jezelf meer op waarde te schatten. Neem een lekker bad of lange douche en neem de tijd om jezelf te verzorgen en te verbinden met je hart.
Ook simpele dingen als zorgen dat je huis op orde is en je de tijd neemt voor de dingen die je belangrijk vindt, helpen om je meer productief te voelen, maar geven ook rust in je emoties.
Conclusie:
Je bewust worden van je vaak onbewuste overtuigingen is heel belangrijk. Door je bewuster te zijn van jouw diepste drijfveren ontdek je of dit een helpende overtuiging is of niet. We houden ons zelf vaak te lang klein met onze gedachtes en saboteren dan eigenlijk onze eigen groei. Word je bewust van je overtuigingen, zodat je ze kan begrijpen, kan aanpassen en jezelf kan trainen om vanuit een nieuwe overtuiging de wereld in te gaan. Er is zoveel nieuw perspectief mogeljk door simpelweg vanuit een nieuwe overtuiging te gaan leven!
Geeft dit stuk herkenning? Of heb je vragen? Laat een berichtje hieronder achter! De volgende keer gaan we dieper door op het ‘hoe’ als we t gaan hebben over het thema: erkenning!

Wil je meer weten over coaching of doorpraten over dit onderwerp? neem dan hieronder contact met me op!